Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

6 Ποιό θα είναι το μέλλον της ελληνικής μουσικής;

Προχθές έβλεπα ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο facebook το οποίο ήταν από ένα τοπικό κανάλι της Καβάλας και έδειχνε τον αγαπημένο μου Έλληνα καλλιτέχνη Στέλιο Ρόκκο να δίνει μια μίνι συνέντευξη. Σε κάποιο σημείο της συζήτησης λοιπόν μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν σε μια ερώτηση της δημοσιογράφου που αφορούσε την νέα του δισκογραφική δουλειά και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το ποιά κυριακάτικη εφημερίδα θα έχει το cd, ο Στέλιος της απάντησε ότι το cd θα κυκλοφορήσει κανονικά από την δισκογραφική του εταιρεία και θα πωλείτε στα δισκοπωλεία και μάλιστα θα έχει δώρο και μια εφημερίδα μαζί. Σίγουρα έκανε χιούμορ όσο αφορά την εφημερίδα αλλά παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς ήθελε να θίξει και την κατάσταση που επικρατεί πλέον στην ελληνική μουσική σκηνή και δισκογραφία.

Είναι της μόδας πλέον καταξιωμένοι καλλιτέχνες να κυκλοφορούν την νέα τους δουλειά μέσω των κυριακάτικων εφημερίδων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δεν χρειάζεται να αναφέρω. Το θέμα είναι η αιτία που φτάσανε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Πριν κάποια χρόνια λοιπόν ένα cd κόστιζε μέσο όρο 20€. Αν το βλέπαμε σαν μονάδα δηλαδή αν αγοράζαμε μόνο ένα cd και αυτό μια στο τόσο τότε θα λέγαμε ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για 16 τραγούδια που αξίζουν να τα ακούς και θα σου κρατάνε για ώρες συντροφιά.  Αν όμως κάποιος ήθελε να αγοράσει όλη την δισκογραφική δουλειά από ένα καλλιτέχνη που είχε 10-12 cd τότε θα έπρεπε να δώσει ο ενδιαφερόμενος 200-240€. Αργότερα όταν ο κόσμος δεν μπορούσε να αγοράσει πλέον μουσική διότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά, οι δισκογραφικές εταιρείες βγάζανε επανεκδόσεις με κάποια επιπλέον τραγούδια ακυκλοφόρητα για να δελεάσουν τον κόσμο αλλά οι τιμές ήταν πάλι υψηλές. Φτάσαμε στο σημείο μετά από πολλά χρόνια να πέσουν κάπως οι τιμές αλλά αυτό έγινε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Έτσι η κατάληξη είναι αυτή που επικρατεί σήμερα όπου τα cd κυκλοφορούν πλέον σε κυριακάτικες εφημερίδες και ο κόσμος μπορεί με 4-5€ να ακούσει την αγαπημένη του μουσική και να διαβάσει και τα νέα. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε και το παράνομο downloading από το ίντερνετ όπου εκεί οι δισκογραφικές είδαν να μειώνονται τα κέρδη τους κατακόρυφα αλλά θα έπρεπε να σκεφτούν λίγο καλύτερα την πολιτική τους τα προηγούμενα χρόνια πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Σίγουρα δεν είμαι υπέρ τη πειρατείας και ποτέ δεν θα επικροτούσα ένα παράνομο downloading. Πάντα μου άρεσε το γνήσιο cd διότι συνοδευόταν και από ένα ωραίο ένθετο βιβλιαράκι.

Φτάνοντας λοιπόν στο σχόλιο που έκανε ο Στέλιος έχω να πω ότι θα τον παραδεχτώ αν όντως η καινούρια του δουλειά κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία δηλαδή εκεί που πρέπει  και όχι σε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα και είναι σε τιμή προσιτή για το αγοραστικό κοινό. Αυτό θα σήμαινε ότι σέβεται την δουλειά του αλλά και τον κόσμο που τον αγαπάει. Βέβαια το έχει αποδείξει αυτό κατά καιρούς μέσα από το γκρουπ στο facebook που έχουν δημιουργήσει οι θαυμαστές του για αυτόν, όπου συνεχώς δίνει την δυνατότητα σε όποιον έχει γίνει μέλος να ακούσει κάποια τραγούδια ακυκλοφόρητα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε κανέναν δίσκο.

6 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Και φέτος την Πρωτομαγιά
η φύση όλη γιορτάζει
κι εύχομαι όλη σου η ζωή
με άνοιξη να μοιάζει.
Kαλή Πρωτομαγιά. Με συνείδηση ανθρώπινη, αγωνιστική, ευαίσθητη, αλληλέγγυα και βαθιά!

Σάββας είπε...

Η ζωή μου έτσι κι αλλιώς με σένα δίπλα μου πάντα με άνοιξη μοιάζει Δημητρούλα. Καλή Πρωτομαγιά να έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκι, ξέρεις καλά ότι έχω δώσει μια μικρή περιουσία για την αγορά δίσκων και cd's. Και συνεχίζω να το κάνω, αν και τον τελευταίο καιρό, έχω επικεντρωθεί κυρίως στα βινύλλια. Σε ότι αφορά τις τιμές, όμως, υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια. Ειδικά το cd, το οποίο φτιαχνεται απο...άμμο, τα έξοδα για την δημιουργία του, δεν ξεπερνούν τα 3 ευρω ΤΟ ΠΟΛΥ. Όλα μαζί, φωτογραφος, βιβλιαράκι, πλαστικη θηκη και φυσικα το cd. Κοστιζει 3 ευρω και το πουλάνε...απο 15 εως 20. Εδω και μερικα χρόνια, εχω πάψει να δινω τοσα πολλά λεφτά. Ψαχνω Nice price ή μεταχειρσμενα σε καλή κατασταση. Μεχρι 10 ευρω το πολύ (τα βινύλλια ειναι άλλη φαση αλλά εχουν και μεγαλύτερο κοστος κατασκευης)

Εχουμε μεινει πολύ λιγοι που εξακολουθουμε να...τα σκαμε για την αγορα δισκων. Ολος ο κοσμος εχει καταφυγει στο downloading. Και εξαιτιας αυτου, αντι οι δισκογραφικες εταιριες να κάνουν κατι, συνεχιζουν να πουλάνε απιστευτα ακριβα! Οταν θα αρχισουν να κλεινουν η μία μετά την άλλη, τοτε θα ειναι αργα γι'αυτες.

Σάββας είπε...

Ευριπίδη φίλε μου ξέρω πολύ καλά πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει για να αποκτήσεις την μουσική που λατρεύεις να ακούς. Πιστεύω πως σαν κι εσένα υπάρχουν πολλοί ακόμη. Σίγουρα το cd είναι πιο φτηνό σε κόστος από το βινύλιο αλλά μην ξεχνάς ότι μέσα στα 20€ δεν είναι μόνο ο φωτογράφος και το βιβλιαράκι, αλλά είναι και ο παραγωγός, ο τραγουδιστής, ο στιχουργός, ο συνθέτης και οι υπόλοιποι μουσικοί καθώς και η απόδοση Φ.Π.Α. στην εφορία. Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες αισχροκέρδησαν ενάντια στους λάτρεις της μουσικής και θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι πολύ νωρίτερα για αυτό. Τώρα όπως λες κι εσύ είναι πολύ αργά αφού ο κόσμος καταφεύγει στο παράνομο downloading. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τους καλλιτέχνες αλλά ούτε και για εμάς. Όταν ένας καλλιτέχνης ή ένα γκρούπ ξέρει ότι θα βγάλει καινούριο δίσκο ο οποίος θα ακούγεται σε όλη την Ελλάδα και θα πουλήσει μόνο 5.000 αντίτυπα τότε θα το σκεφτεί πολύ για να το κάνει. Γι' αυτό βλέπουμε καλλιτέχνες που κάποτε κυκλοφορούσαν δίσκο κάθε χρόνο και τώρα κάποιοι κυκλοφορούν μετά από δύο και τρία χρόνια.

Avenida con Poemas είπε...

ΓΙΑ ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΙΛΑΜΕ , Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΙ ΘΑΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΟΥΤΕ ΣΤΙΧΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ . ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ . ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΤΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ .

Σάββας είπε...

@Avenida πόσο δίκιο έχεις. Μέσα σε δέκα αράδες κατάφερες να αναδείξεις την σαπίλα του συστήματος στην μουσική σκηνή. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν 20-30 τραγουδιστές όπου ζήτημα να μην άξιζαν οι 2-3. Από την εποχή των τηλε-ριάλιτι έως τώρα, έχουν βγεί εκατοντάδες "τραγουδιστές" που ζήτημα να αξίζουν οι 2-3. Παλιά για να βγάλει κάποιος δίσκο "έφτυνε αίμα", ενώ σήμερα μπορεί να βγάλει δίσκο ο οποιοσδήποτε. Καλώς ήλθες στο blog μου. Ελπίζω να τα λέμε συχνά.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω emoticons απλά γράψτε στο σχόλιο σας τους χαρακτήρες που είναι μετά από αυτό:
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( =)) Grab Smily Gadget

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Εκφράσου ελεύθερα

Referring Blogs