Κυριακή 17 Απριλίου 2011

8 Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Παπάζογλου

Ένας από τους πλέον αγαπημένους τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, ο Νίκος Παπάζογλου έχασε την Κυριακή την πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 63 ετών. Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε την περίοδο του 1965 και κάποια από αυτά τραγουδήθηκαν από τον Πασχάλη, τον οποίο ο Παπάζογλου αντικατέστησε στους Olympians για να κάνει την στρατιωτική του θητεία!
Την δεκαετία του ’70, ο γνωστός τραγουδοποιός μεταβαίνει στην Γερμανία με το συγκρότημα Zealot (Ζηλωτής), ενώ ηχογραφεί κάποια κομμάτια στο Μιλάνο για να τα προωθήσει στον ευρωπαϊκό χώρο. Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα και, ένα χρόνο αργότερα, συμμετέχει στο «Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», παράσταση που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη. Οι τρεις μεγάλοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Νίκο Ξυδάκη και το 1980 δημιουργούν τον δίσκο - σταθμό της ελληνικής δισκογραφίας, «Η Εκδίκηση Της Γυφτιάς». «Τρελή κι Αδέσποτη», «Κανείς Εδώ Δεν Τραγουδά», είναι μερικά μόνο από τα 13 κομμάτια που τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα. Παράλληλα, δημιουργούν το στούντιο «Αγροτικόν» στην Κάτω Τούμπα, όπου «γεννήθηκαν» μερικά από τα «διαμάντια» της ελληνικής μουσικής. Το 1979 κυκλοφορεί το «Δήθεν» των Ξυδάκη - Ρασούλη, στο οποίο τραγουδά μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Σοφία Διαμαντή, ενώ το 1983 ο Παπάζογλου εμφανίζεται στην Αθήνα με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης». Την ίδια χρονιά βγάζει και τον δίσκο «Χαράτσι», που δημιούργησε ολόκληρη σχολή καθώς ενέπνευσε αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς. Μάλιστα, εκτός από την αρχική κυκλοφορία του, ο δίσκος επανακυκλοφορεί στην αγορά το 1988 και το 1996! Η δισκογραφία του συνεχίζεται με τα «Μέσω Νεφών» (1986), «Σύνεργα» (1991) και «Επιτόπιος Ηχογράφηση» από την συναυλία του στο θέατρο Λυκαβηττού. Παράλληλα, συμμετέχει και σε δίσκους άλλων, όπως οι: «Ρεζέρβα» (1984), «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» (1986 - Σαββόπουλο), «Πότε Βούδας πότε Κούδας» (1986 - Ρασούλης) και «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά» (1988 - Χατζηδάκης). Άξιες αναφοράς είναι και οι συνεργασίες του με το Μανώλη Λιδάκη, τη Γλυκερία, τη χορωδία Αιγαίου, τη Σαραγούδα Γιασεμή, τους Παλαιολόγους, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τη Νένα Βενετσάνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, την Κατερίνα Σιαπάντα και την Όλγα Δεραινίτη. Ο Παπάζογλου ήταν επίσης εκείνος που έδωσε ευκαιρίες σε σημερινούς καλλιτέχνες να εκφραστούν, όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά και Θανάσης Παπακωνσταντίνου. «Αύγουστος», «Ένα Κι Ένα», «Υδροχόος», «Ο Μοναχός Ο Άνθρωπος», «Δεν Είμαι Ποιητής», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια του που συνεχίζουν να ακούγονται ακόμα και 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος με την Βαρβάρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.

8 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί.
Καλό ταξίδι Νίκο!!!

Σάββας είπε...

@Δήμητρα μεγάλη απώλεια. Έφυγε ένας από τους καλύτερους τραγουδοποιούς. Δεν άντεξε και πήγε να βρει τον φίλο του στον παράδεισο για να μεγαλουργήσουν και εκεί...στην γειτονιά των αγγέλων. Αυτός ο άνθρωπος είχε τεράστιο ήθος και αξιοπρέπεια. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο.

Κωσταντίνος είπε...

Μου φάνηκε αστείο όταν κάποιοι γνωστοί μου , έβαλαν τα κλάματα στην κηδεία της Αλίκης Βουγιουκλάκη η στου Στέλιου Καζαντζίδη.Δεν είχα καταλάβει πως μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν δικοί σου, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζεις προσωπικά... Ειλικρινά πιστεύω πως μείναμε μουσικά πιο φτωχοί πια...

Σάββας είπε...

Έτσι είναι φίλε Κωνσταντίνε. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Σχεδόν σοκαρίστηκα διότι δεν ήξερα ότι ο άνθρωπος είχε αυτή την ασθένεια. Άλλο να ξέρεις ότι κάποιος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν του μένει πολύς χρόνος ζωής (οπότε είσαι προετοιμασμένος) και άλλο να το μαθαίνεις με τον θάνατό του. Δυστυχώς ο Νίκος είναι μεγάλη απώλεια για την Ελληνική Μουσική.

ΦΩΤΕΙΝΗ είπε...

xρονια πολλά... Χριστός Ανέστη!!!

Σάββας είπε...

@Σωκράτη και Φωτεινή Αληθώς Ανέστη!

Χρήστος Γ. είπε...

Σάββα, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη, ν΄αγαπάς σύζυγο, κόρη, να σ΄αγαπούν και να συνεχίσεις να "Εκφράζεσαι Ελεύθερα".

Σάββας είπε...

@ Καπετάνιε μου Αληθώς Ανέστη!

Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Εύχομαι κι εγώ με την σειρά μου να σε έχει ο θεός πάντα γερό και ευτυχισμένο και να σου δίνει μόνο χαρές. Να χαίρεσαι την οικογένεια σου φίλε μου.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω emoticons απλά γράψτε στο σχόλιο σας τους χαρακτήρες που είναι μετά από αυτό:
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( =)) Grab Smily Gadget

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Εκφράσου ελεύθερα

Referring Blogs