Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

8 Βραβείο για την Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, απονεμήθηκε, από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)», συνοδευόμενο με χρηματική χορηγία ποσού 1.000.000 δολαρίων, τιμώντας την ως επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς (αλλοδαπούς) αξιολογητές του Ιδρύματος.

Το ετήσιο βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών προσβάσιμα σε όλους και κυρίως σε φτωχά και μειονεκτούντα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει το βραβείο:
- Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο.
- Παρέχοντας στους 50.000 και πλέον κατοίκους της Βέροιας και ακόμα σε 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
- Προσεγγίζοντας ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
- Αναδεικνυόμενη σε κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
- Τέλος, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας δίνει έμφαση στους νέους ανθρώπους με το τμήμα για παιδιά και εφήβους, «τα Μαγικά Κουτιά», παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με εκφραστικά μέσα νέας τεχνολογίας.
Διευθυντής της βιβλιοθήκης είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την αίτηση υποψηφιότητας. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Πηγή: kala-nea

8 σχόλια:

ANNA FLO είπε...

Xαίρομαι για τις βραβεύσεις ελληνικών επιτευγμάτων! Και η βιβλιοθήκη είναι ένα επίτευγμα, ένα πολιτιστικό κόσμημα για τον τόπο ειδικά για την επαρχία!
Καλή εβδομάδα

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Η Δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην γύρω περιοχή και δεν αναφέρομαι μόνο για τον Νομό Ημαθίας αλλά και για τους γειτονικούς Νομούς παράδειγμα τον Ν. Πέλλας από όπου και κατάγομαι. Όντως παρέχει στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών μιας και αποτελεί το κέντρο συνάντησης των κατοίκων. Συγχαρητήρια Σάββα που ανέδειξες το θέμα. Η Βιβλιοθήκη είναι το στολίδι της πόλης της Βέροιας.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα και χρόνια καλά.
Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος.
Μέσα στην μαυρίλα των καιρών, αποτελεί ηλιαχτίδα ελπίδας.
Άριστη πρωτοβουλία που δείχνει ότι το να ωφελείς μέσω της εκπαίδευσης την κοινωνία, επιβραβεύεται, έστω και από τους ξένους.

Σάββας είπε...

Καλησπέρα φίλε μου "ο νοών...νοείτω", Χρόνια Πολλά και καλά γεμάτα υγεία. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ένα γεγονός σαν και αυτό αποτελεί ηλιαχτίδα ελπίδας. Εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες βραβεύσεις σαν αυτή και ας είναι και από τους ξένους. Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο τα λαμόγια αναγνωρίζονται και επιζούν.

mar9659 είπε...

Σάββα μου !!χαίρομαι πραγματικά για την ανάδειξη σου
και το αφιέρωμα της βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Ευχαριστώ απο καρδιάς!!
Νιώθω συγκίνηση και χαρά διότι είμαι γέννημα,
θρέμμα, αυτής της υπέροχης πόλης και αναγνώστρια της
βιβλιοθήκης μας απο τα παιδικά μου χρόνια..
Πράγματι είναι ενα απο τα ποιό αξιόλογα κοσμηματα
της αγαπημένης μου πόλης !!
Σου εύχομαι Καλή Χρονιά
και πάντα Ευτυχισμένος!!

Διάττων είπε...

Αγαπητέ φίλε σού εύχομαι πρωτίστως καλή υγεία κι από κει και πέρα κάθε ευτυχία για το χρόνο που έρχεται! Και για σένα αλλά και για όλους τους δικούς σου!

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο ιστολόγιό σου. Είδα ότι ασχοληθήκαμε κι οι δυο μας με τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Εσύ στην παρούσα ανάρτηση κι εγώ εδώ
http://exceptathens.blogspot.com/2010/10/1-bill-gates_26.html

Σάββας είπε...

Μαριάννα κι εγώ παρ' όλο που είμαι από Σκύδρα έχω γραφτεί μέλος στην Βιβλιοθήκη της Βέροιας και πηγαίνω τακτικά για να δανειστώ κάποιο βιβλίο. Άψογη εξυπηρέτηση, φοβερές υπηρεσίες και ποικιλία στα βιβλία. Επίσης πολύ καλή η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης όπου μπαίνοντας μπορείς να δεις αν υπάρχει κάποιο βιβλίο που σε ενδιαφέρει, όπως και επίσης να κάνεις και κράτηση μέσω ίντερνετ.

Σάββας είπε...

Καλησπέρα φίλε Diatton και ευχαριστώ για τις ευχές σου. Εύχομαι και σε εσένα ότι καλύτερο το νέο έτος. Όντως ασχοληθήκαμε και οι δύο με το θέμα της Βιβλιοθήκης της Βέροιας και πραγματικά πιστεύω ότι άξιζε. Δεν είναι και λίγο να κερδίζεις ένα τέτοιο βραβείο από τον Bill Gates. Είναι και το χρηματικό έπαθλο σημαντικό το οποίο θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, αλλά πάνω απ' όλα πιστεύω πως είναι η αναγνώριση και η ηθική ικανοποίηση όσων προσπάθησαν για την δημιουργία της.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω emoticons απλά γράψτε στο σχόλιο σας τους χαρακτήρες που είναι μετά από αυτό:
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( =)) Grab Smily Gadget

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Εκφράσου ελεύθερα

Referring Blogs